Monday, May 31, 2010

Attack Against Nature!!!

On the beaches of Costa Rica....see the second picture, where the female cannot cover up her own eggs, before the intruder steals away what Nature has given her to protect her young. These people have unfortunately, taught their children nothing for the future generation to cherish. Look at these children and they do not know anything about conservation of Marine Life Protection and look at the disastrous road their parents are taking too..............

The turtle eggs are stolen to be sold!!

What have they all gained for the future of Costa Rica's Marine Life protection?









p/s: our lovely world is no longer a safe place for the all creatures in this universe.... ='(

Panjangkan Doa Qunut Nazilah

Di saat-saat getir sebegini, siapalah kita sebagai rakyat untuk menahan pemimpin negara sendiri berpernasihatkan yahudi, siapalah kita sebagai rakyat lemah tidak berkuasa untuk menghentikan hubungan diplomasi antara dua buah negara ini.. Sama-samalah kita panjatkan doa qunut nazilah buat semua pejuang-pejuang Palestin itu. Kita di sini pula, henti-hentikanlah apa yang patut dihentikan daripada menyumbangkan ekonomi Yahudi.

Recent Posts Slide Gadget

Cantik tak gadget entries di sebelah tu? Ya, memang cantik dan elegant sebab nampak macam bagus. Mari kita letak blog gadget itu dengan cara begini :

1. Login akaun blog anda

2. Layout

3. Page Elements

4. Add gadget di sidebar blog anda dengan memilih edit HTML

5. Copy paste kan code di bawah dan gantikan home_page = "http://Masukkan URL blog anda disini.blogspot.com/";(Sila gantikan url MERAH dengan url blog anda)




<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js" type="text/javascript"></script>

<style media="screen" type="text/css">

<!--

#spylist {

overflow:hidden;

margin-top:5px;

margin-bottom:-20px;

padding:0px 0px -20px 0px;

height:350px;

}

#spylist ul{

width:280px;

overflow:hidden;

float:center;

list-style-type: none;

padding: 0px 0px;

margin:0px 0px;

}

#spylist li {

width:262px;

padding: 2px 2px;

margin:0px 0px 5px 0px;

list-style-type:none;

float:none;

height:70px;

overflow: hidden;

background:#FFFFFF;

border:1px solid #ddd;

}

#spylist li a {

text-decoration:none;

color:#A32929;

font-size:12px;

height:0px;

overflow:hidden;

margin: 0px 0px;

padding:0px 0px 0px 0px;

}

#spylist li img {

float:left;

margin-right:5px;

background:#EFEFEF;

border:0;

}

.spydate{

overflow:hidden;

font-size:0px;

color:#0284C2;

padding:2px 0px;

margin:1px 0px 0px 0px;

height:0px;

font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;

}

.spycomment{

overflow:hidden;

font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;

font-size:0px;

color:#262B2F;

padding:0px 0px;

margin:0px 0px;

}

-->

</style>

<script language="JavaScript">

imgr = new Array();

imgr[0] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

imgr[1] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

imgr[2] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

imgr[3] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

imgr[4] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

showRandomImg = true;

boxwidth = 255;

cellspacing = 6;

borderColor = "#232c35";

bgTD = "#000000";

thumbwidth = 70;

thumbheight = 70;

fntsize = 12;

acolor = "#666";

aBold = true;

icon = " ";

text = " ";

showPostDate = false;

showcomments = false;

summaryPost = 40;

summaryFontsize = 10;

summaryColor = "#666";

icon2 = " ";

numposts = 5;

home_page = "http://Masukkan URL blog anda disini.blogspot.com/";

limitspy=4

intervalspy=4000

</script>

<div id="spylist">

<script src="http://sites.google.com/site/testingsahaja/recentpostslide.js?attredirects=0&d=1" type="text/javascript"></script>

</div>




Selamat mencuba!

Sunday, May 30, 2010

Delete Akaun Facebook Anda!

Aku merupakan salah seorang ahli Yahoo Group Falcon Spirit yang dikhaskan untuk orang-orang pakistan je dan aku merupakan bangsa melayu yang tersesat. Tetapi yang menarik perhatianku setiap hari ialah filter di yahoo mail aku untuk group Falcon Spirit ini ialah berkaitan Facebook sejak facebook menyiarkan gambar karikatur Nabi Muhammad minggu lepas. Sungguh menakjubkan kerana rakyat negara itu bersatu padu meng 'deactivate' kan akaun facebook mereka tanda mereka menentang bangsa Yahudi ini.

Facebook in Pakistan

Facebook and Boycott.....

Facebook have shown its real face, i hve nuthing to lose now just read my email

Facebook disappoints at being blocked in Pakistan

Deactivate your facebook account and boycott....

Walaupun fungsi facebook ini nampak sangat simple dalam menggembirakan semua manusia kerana dapat bertemu teman lama, tetapi impaknya sangat besar dalam dunia yahudi apabila income mereka sentiasa masuk bila berbillion-billion penduduk di muka bumi ini login di facebook. Mereka juga sangat gembira apabila umat Islam yang lelaki sepatutnya berada di Masjid masih lagi menghadap facebook, yang perempuan pula bersiap-siap untuk bersolat maghrib di rumah juga masih menghadap facebook, ini lah saat-saat kemenangan bagi mereka. Semakin besar kejayaan mereka apabila umat Islam sendiri sangat sayang untuk mendelete akaun facebook mereka. betapa hebatnya yahudi kerana berjaya mencipta kebergantungan yang sangat tinggi dari umat Islam terhadap mereka.

Malaysia bila lagi?

Saturday, May 29, 2010

Kasut Crocs Ada Kalimah Allah


Rasa tak percaya ke? Janganlah tak percaya kerana saya baru saja terkena. Dua hari lepas saya membeli kasut crocs model dark brown olivia, cantik memang cantik,selesa pun selesa (tapi tetap tak boleh mengalahkan Dr. Cardin dan Scholl.huhu). Semalam, umi terbaca di tranungkite.net, bahawasanya sesiapa yang membeli kasut crocs, memang dia memijak nama Allah... Astagfirullah.. Dalam perjalanan ke Serdang tadi, puas aku mencari kalimah Allah di kasut crocs ku yang comel tu. Tak nampak pulak. Umi pulak cari, hah, tu dia, memang tepat-tepat bawah tapak kaki. Bijak betul orang kafir ni nak menjatuhkan aqidah umat Islam. Kepada yang berada di luar sana, tak payahlah beli kasut crocs ni..Yang dah beli,tak payahlah pakai dan sebar-sebarkanlah artikel di bawah ini!!

_____________________________________________________________________________________





Assalamualaikum,

Now, ramai dah mula bercakap mengenai kasut crocs mempunyai kalimah Allah pada logonya. Saya harap ustaz dapat memeberi pandangan dalam hal ini. Boleh dikatakan ramai orang Malaysia pakai brand ini samada original mahupun yang tiruan. (Lihat Gambar)


Jawapannya

Umat Islam dari zaman Nabi Muhammad sehingga sekarang tidak sepi dari cubaan musuh Islam untuk menyesatkan akidah umat Islam. Berbagai cara, teknik dan metode mereka gunakan untuk jatuhkan akidah umat Islam. Dahulu mereka gunakan teknik kekerasan iaitu peperangan, pembunuhan dan penindasan untuk menyekat kebangkitan umat Islam. Tetapi teknik ini seringkali menghadapi jalan kegagalan dan kebuntuan musuh Islam. Sekarang mereka menggunakan kaedah baru iaitu dengan menggunakan psikologi, hiburan, budaya dan penindasan. Mereka masukkan siaran-siaran yang melalaikan seperti filem-filem keagamaan mereka, pelakon yang tidak menutup aurat, 18 sx dan sebagainya. Teknik baru yang digunakan oleh musuh Islam ini sangat berkesan sehingga dapat memecahkan beberapa fahaman umat Islam, di antaranya ialah seperti Islam librare, Islam sikular, Islam Moden, Islam Tradisional dan sebagainya. Apabila Islam telah berpecah mudah bagi mereka untuk menghancurkan Islam sepertimana yang telah berlaku kepada zaman kejatuhan pemerintahan Khalifah Uthmaniah Turkey. Sekarang umat Islam tidak terbela lagi sehingga darah daging umat Islam sama nilainya dengan ikan-ikan busuk di pasar malam dan pasar minggu.

Umat Islam sekarang menghadapai masalah sosial yang paling serius dan susah untuk diubati lagi, kecuali dengan undang-undang Islam. Sering kita dengari di dalam media masa, umat Islam paling ramai dengan sumbang mahram, seks bebas, buang anak, penyalah gunaan dadah, rempit, malas belajar dan sebagainya. Ini semua berlaku adalah dari agenda terancang musuh Islam dahulu, kini dan selamanya hingga kiamat.

Yang Terbaru, ialah penghinaan Kalimah Allah di kasut, tatu badan, rantai samseng, tali pinggang dan sebagainya. Ini semua merupakan penghinaan kepada agama Islam dan umat Islam. Selagi mana umat Islam tidak bersatu, maka selagi itulah musuh Islam berani untuk menghina Islam. Sebenarnya saya dah buat satu artikel berkaitan masalah ini, klik sini untuk membacanya.

Kembali kepada perbahasan asal artikel ini, masalah logo kepada kasut crocs yang hangat diperkatakan oleh orang sekarang ini. Setelah saya lihat logonya memang sangat serupa dengan kalimah Allah sama ada original atau tiruan. Pendapat saya, lebih baik elak dari membelinya dan elak dari memakainya, kerana kita dikira bersekonkol melaksanakan kerja jahat syarikat tersebut dalam menjatuhkan maruah Islam. Walaupun kita kuat sembahyang, tutup aurat, kuat sedekah dan berbagai ibadah yang lain kita buat, tetapi masih menggunakan kasut berlogo kalimah Allah, maka tiada gunanya ibadah kita selama ini, kecualilah kepada orang yang tidak tahu bahawa kasutnya ada kalimah Allah. Inilah yang disifatkan oleh Nabi Muhammad bahawa umatnya di akhir zaman diibaratkan seperti buih atau sampah di lautan, tiada tindakan yang boleh dibuat untuk membasmi masalah kasut logo kalimah Allah ini.

Saya percaya ada sebahagian umat Islam akan mengatakan bahawa “inilah kerja ustaz dan orang agama itu tak boleh ini tak boleh semua haram”. Ada yang kata “alamak ustaz kasut nih sedap pakai dari kasut-kasut lain, kerana ia mudah dan senang, nak ambil air wuduk pun mudah nak pi jamban pun mudah”. Anda semua perlu ingat, Walau apa cara sekalipun hatta menggadaikan harta dan nyawa untuk mempertahankan Islam, maka wajib kita kena buat dan tiada terkecuali, kerana menjaga agama adalah kewajipan bagi umat Islam semua. Biarlah susah sikit untuk perkara dunia dan senang untuk perkara akhirat. Ganjaran sangat besar bagi orang yang sanggup mengorbankan dirinya untuk menagih cinta Ilahi. Kerja sebagai seorang Ustaz atau pendakwah ini sangat berat dan membetulkan salah orang, kalau bukan ustaz membetulkan salah orang siapa lagi. Adakah artis akan membetulkan salah masyarakat? Jelas ini memang kerja ustaz dan pendakwah, memang kena tegur kesalahan orang dan bukan menegur kesalahan binatang atau haiwan.

Saya seru kepada semua, jom kita boikot syarikat kasut tersebut dengan rasa sensetifnya terhadap penghinaan kalimah Allah tersebut. Inilah cara yang kita mampu buat dari yang lain dan kita sama-sama doakan agar kerajaan mengambil tindakan yang tegas terhadap syarikat-syarikat yang meletakkan kalimah Allah kasut dan sebagainya. Sebagai tanggungjawab Islam, maka wajiblah kita menyampaikan perkara kebaikan kepada saudara-saudara sesama Islam mengenai masalah ini. Saya akan buat aduan JAKIM tentang masalah kasut yang menggunakan kalimah Allah ini, sebagai rasa bertanggungjawab.

sumber artikel: www.mindarakyat.com

Friday, May 28, 2010

Hukum Inai Berukiran dan Cukur Jambul

inaidancukurjambul

Rahsia Di Dalam Ais

"Zat di dalam ais tidak akan mampu dihasilkan oleh mana-mana saintis mahupun manusia"

Air sejuk yang hening dapat menolong pesakit insomnia yang sukar tidur agar dapat kembali tidur seperti biasa.

Orang yang tidur dalam udara yang sejuk dan berselimut untuk memanaskan tubuhnya adalah kombinasi yang baik untuk menjaga kesihatan secara menyeluruh dalam jangka masa pendek apatah lagi jangka panjang.

Udara panas lebih memudahkan penyebaran penyakit berjangkit kerana bakteria lebih agresif dan cepat membiak dalam cuaca begini..

Liputan ais di Antartika (daerah Kutub Selatan) dan Artik (daerah Kutub Utara) adalah pengimbang dasar bumi yang amat panas.

Kombinasi dalam bumi yang panas dan luaran bumi yang sejuk adalah rahsia keseimbangan tekanan semulajadi alam yang mengawal graviti dan pergerakan bumi pada paksinya.

Ais atau air sejuk dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa yang keterlaluan.

Benarkan anak anda mengunyah ais kerana ini akan menguatkan giginya dan benarkan anak anda memakan ais krim secara perlahan-lahan dan berterusan sehingga batuknya hilang dalam masa beberapa jam kerana mengambil ubat batuk biasanya akan mengambil masa satu minggu untuk melegakan batuk secara total.

Membiasakan diri mengunyah ais akan meningkatkan kecerdasan fikiran dan kepantasan pergerakan.

Ais amat diperlukan oleh mana-mana atlit sukan dalam kecederaan yang tidak disangka-sangkakan.

Air sejuk atau ais kini dijadikan bahan perencat kepada kecederaan yang akut seperti demam panas yang biasanya dihidapi oleh bayi yang mempunyai potensi menghidapi penyakit sawan.

Air sejuk adalah terapi yang amat popular sebagai penguat tulang yang telah patah dengan syarat ia dibalut dengan kain hitam.

Air sejuk dalam rahsia cuka adalah sangat baik untuk menguatkan tulang yang patah kerana ia dapat menyembuhkan tulang dengan lebih cepat.

Air suam dengan rahsia cuka yang diminum akan melemahkan dan mengecutkan sistem aliran darah yang menjadi penyebab utama terjadinya lumpuh.

Adalah makruh mengambil air sembahyang (wuduk) pada suhu yang tinggi atau yang telah terkena panas cahaya matahari yang pastinya akan mengganggu sistem deria pada kulit.

Air sejuk secara psikologinya amat ditakuti oleh pesakit yang mengalami gangguan jin atau dikuasai oleh unsur-unsur spiritual yang jahat.

Air sejuk mempunyai nada bunyi dalam tekanan rendah yang amat lembut lagi mengharmonikan.

Air sejuk akan menguatkan tulang bayi.

Air sejuk akan meningkatkan sistem imun yang luar biasa sebagai tenaga pencegahan berbagai penyakit alahan dan jangkitan.

Air sejuk dalam rahsia ais memegang rahsia kepadatan molekul kristal yang paling keras iaitu Intan.

Air sejuk adalah kuasa penyerap yang amat sesuai dijadikan sistem penghantaran tenaga yang paling cekap sehingga ke dasar sel yang jauh dan menyeluruh..

Air sejuk mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan semangat orang yang telah hilang seperti pengsan, gila dan koma kembali sedar.

Mandi air sejuk akan menguatkan tulang. Tulang yang berlebihan dengan urik asid akan meningkatkan suhu tulang dan melemahkan struktur tulang.

Air sejuk lebih stabil molekul atomnya.

Air sejuk lebih peka kepada gelombang frekuensi rendah yang dirakamkan melalui niat dalam amalan berwuduk.

Air sejuk dapat merakamkan gelombang frekuensi rendah lebih stabil.

Air sejuk sesuai dijadikan air penawar kepada orang yang ingin merakamkan bunyi dalaman yang disertai dengan rasa kasih sayang dan keikhlasan.

Air kelapa muda bersifat sejuk dan amat baik untuk kesihatan kerana ia amat berkesan meneutralkan kesan keracunan dan keasidan yang berlebihan di dalam aliran darah. Tubuh secara semulajadi bersifat panas dan ia memerlukan pasangan yang bersifat sejuk.

Oksigen dan hidrogen bersifat panas dan ia menguasai bahagian perut. Adalah menjadi suatu kesalahan memulakan amalan pemakanan di waktu pagi dengan unsur-unsur yang panas. Minumlah seteguk air sejuk (bukan berais ye) di awal pagi kerana ia akan menguatkan perut.

p/s : Setiap kali aku nak minum ais mesti terngiang-ngiang pesan umi. Menyeramkan. Anak dara kurangkanlah minum berais..Nak tahu sebabnya sila email di dilaa00@gmail.com. Dan aku sendiri merasai kesannya.

Human Ovulation Clearly Photographed for First Time in History

Sebenarnya bukan yang ini saya nak tunjuk..Ada yang lebih cantik gambar ovum yang diambil secara tidak sengaja. Gambar tu dah terdelete dan bila di googling pun tiada kat internet. Yang ini pun ok jugak..



The photos you are viewing here are history in the making – literally!

Captured by Dr. Jacques Donnez for the first time in clear photograph, these images show ovulation just as it occurs in the human female. Because ovulation happens so infrequently (13 times per year in the average American woman), happens rather quickly (max of 15 minutes from beginning to end), and because we never know for sure when ovulation will exactly take place, it has been very difficult to clearly video or photograph this event. The release of a mature egg from the ovary in a woman’s body is so sensitive to hormones and various factors at play, that to perfectly photograph the spectacular event is, so far, a once-in-human-history type of occurrence.







These images were taken when Dr. Donnez, department head of gynecology at UCL in Brussels, Belgium, accidentally happened upon ovulation occurring while preparing to perform a partial hysterectomy on his 45-year-old client.

Original text from http://www.drmomma.org

Motivasi.Informasi.Relax


Nampak tak blog description di atas tu? Betapa poyonya aku dah lama berblogging baru nak letak tag. Baru lepas balik dari blog Kak Syazana dengan blog descriptionnya: Berjalan.Melihat.Mentafsir. Cantik dan mendalam maknanya.. Kalau Kak Syaz perasan ia merupakan tajuk lagu yang dinyanyikan oleh kumpulan Nowseeheart.

Download lagu di sini.

Dan aku pun keluarlah dengan tag Motivasi.Informasi.Relax.Geli pun ada jugak tapi takpelah..layan je ok..Faham-faham sendirilah kenapa aku memberi tag sebegitu. Sesuailah kot dengan blog tulip ni..

Thursday, May 27, 2010

The Other Boleyn Girl


This film is based on a true story of the England on how the chief of the big country turned out to be a woman (Elizabth) instead of a man who supposed to be more deserved to reign the crown. Based on the best selling novel by Philippa Gregory, The Other Boleyn Girl is a romance and betrayal set against the backdrop of a defining moment in history. Two sisters, Anne Boleyn and Mary Boleyn, are driven by their ambitious father and uncle to advance the family’s power and status by courting the affections of the King of England. Leaving behind the simplicity of country life, the girls are thrust into the dangerous and thrilling world of court life – and what began as a bid to help their family develops into a ruthless rivalry between Anne and Mary for the love of the king. Initially, Mary wins King Henry’s favor and becomes his mistress, bearing him an illegitimate child. But Anne, clever, conniving, and fearless, edges aside both her sister and Henry’s wife, Queen Katherine of Aragon, in her relentless pursuit of the king. Despite Mary’s genuine feelings for Henry, her sister Anne has her sights set on the ultimate prize; Anne will not stop until she is Queen of England. As the Boleyn girls battle for the love of a king – one driven by ambition, the other by true affection – England is torn apart. Despite the dramatic consequences, the Boleyn girls ultimately find strength and loyalty in each other, and they remain forever connected by their bond as sisters.

Tips Melajukan Blog Anda

Wah, penat betul aku menunggu blog orang yang load lambat sangat.. Jemu..jemu.. Jika kalian masuk blog sendiri, rasa-rasa laju ke tak? Kalau kalian adalah salah sorangnya memiliki blog yang lambat.. Disini, saya ingin memberikan tipsnya..

1. Minimumkan blog posts yang dipaparkan.. Kalau letak satu lagilah laju blog loading..Tapi it's ok if you want to put more than 1 but still less then 10 posts.. Itulah fungsinya recent posts, orang boleh tengok post terbaru tanpa kita paparkan ia.

2. Memilih template yang simple adalah the most crucial part to load blog faster. Janganlah kalian memilih template yang terlalu banyak bunga-bungaan yang berguguran jatuh mengucup bumi juga corak-corak yang mengelip-ngelip umpama bintang-bintangan di malam hari sebab ia akan melembabkan blog loading sekaligus menyebabkan pengunjung boring nak tunggu..

3. Jika anda adalah pengguna blogger, elakkan menggunakan gadget third party sebaliknya amalkanlah menggunakan google or blogger gadgets itu sendiri, dan apabila third party gadget diletakkan di sebelah sidebar, it makes ur blog become worst to load. Jika nak jugak guna third party gadgets (kebiasaannya memang lebih cantik daripada google or blogger gadgets) better put them at the bottom of the blog. Kat tapak blog.

Ini sahaja yang paling penting dalam berblogging untuk mendapatkan blog yang laju.. Pengalaman hampir bertahun-tahun dalam blogging membuatkan saya rimas dengan kecantikan template tetapi memberatkan blog..Sekian buat kali ini.. :)

Wednesday, May 26, 2010

Lawak Pak Pandai

Pak Pandir penternak itik yang berjaya. Hasil pendapatannya yang pertama Pak Pandir membeli sebuah motorsikal.

Apabila Pak Pandir menunggang motorsikal tersebut dia hanya menggunakan gear satu. Perlahan dengan gear satu, laju dengan gear satu, naik bukit dengan gear satu.

Akhirnya kerana hairan, seorang temannya Pak Kadok pun menegur, “Oi… Pandir, gunalah gear dua, tiga atau empat.”

Pak Pandir menjawab, “biar berjimat, habiskan dulu satu persatu.”

Sampai di lampu merah semua kenderaan berhenti, termasuk Pak Pandir. Namun ketika lampu telah hijau dia masih terus berdiri. Dari hijau ke kuning, merah kemudian hijau lagi, dia masih belum menjalankan motornya. Akhirnya datang polis, “Hei… kenapa belum jalan?”

“Belum ada warna lampu yang saya sukai Encik,” jawabnya.
==================================

Setelah setahun, usahanya makin maju. Kemudian Pak Pandir memutuskan untuk membeli kereta. Sampai di lampu merah Pak Pandir kembali berhenti, namun pintu dibuka dan kakinya diturunkan sebelah. Melihat tingkahnya polis terus menghampiri. “Kenapa kaki awak diturunkan sebelah, Pak Pandir?” tanya polis.
“Aduh… lupa la Encik. Saya biasa naik motorsikal.”
==================================

Pak Pandir ingin membeli tv warna. Dia pun ke kedai..
Pak Pandir : Awak ada jual tv warna?
Penjual : Ada .
Pak Pandir : Kasi saya tv warna hijau……
=================================

Pak Pandir mahu pastikan segala kerjanya dilakukan dengan baik. Jadi setelah membuat fotokopi untuk dokumen-dokumen itu, dia selalu membandingkan salinan itu dengan salinan yang asal. Takut kalau-kalau terdapat salah ejaan…
=================================

Pengurus : Pak Pandir, jika terdapat kecemasan, awak dail 911. Jangan lupa lagi.
Pak Pandir : Saya tak lupa Tuan. Masalahnya, saya tak nampak angka 11 di talipon ini..
=================================

Kerani : Tuan, ini faks dari Pak Pandir..
Pengurus : Macam mana awak tahu? Tak ada nama dia pun
Kerani : Di faks ini ada setem…..
==================================

Pak pandir pandai skit la cakap bahasa inggeris, takat i am sorry, one sampai seven tu biasa bagi pak pandir. Alkisah, suatu hari pak pandir jalan-jalan naik keta ngan mak andeh gi kl. tetiba dia telanggar keta orang lain. alamak, orang putih la!, pak pandir mula gelabah, mak mandeh kata relaks abe?(ore klate) kecek la camana pun…pak pandir pun keluar dari keta, orang putih pun keluar gak, pak pandir pun kata – i am sorry. orang putih tu pun kata – i am sorry 2. pak pandir dengar 2 apalagi dia jawab la – i am sorry 3. orang putih tu penin, dia kata – what sorry 4.
pak pandir apa lagi, dengar 4 dia terus jawab – i am sorry 5. orang putih 2 lagi pening, pastu bini orang putih tu kuar dari keta, dia pun berkata – i thing this man must be sick(6). pak pandir dengar 6 dia jawab lagi dengan selamba – i am sorry 7…..

pak pandir: mak andih.. oo mak andih..
mak andih : ya bang.. awat nya?
pak pandir: rasa nk makan pisang la plak.. wak mai pisang emas kt dapoq tu..
mak andih : pisang tak masak lagi bang..
pak pandir: laaa.. gas abih dah ka?
mak andih : ????
=================================

Ketika menaiki sebuah pesawat Nuri ke sebuah kampung orang Asli di Paloh Inai, Pekan, Pahang, seorang pegawai Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) berkata:
“Panasnya dalam helikopter ini …”.
Maka menjawablah Pak Pandir yang turut berada dalam helikopter itu:
“Mahu tak panas tuan …kipasnya besar …tapi di luar …”
================================

Satu ketika di kampung Pak Pandir jauh di pendalaman Pahang, seorang pegawai kerajaan melihat Pak Pandir mempunyai handphone …
“Wah Pak Pandir …ada handphone …ada coverage ka dekat sini …?”
Jawab Pak Pandir: “Sini tak ada, tapi kalau encik mahu talipon saya punya handphone, kasi tau sama saya, saya boleh pergi ke bandar Rompin, sana ada coverage”
=================================

Pak Pandir yang menjual petai di tepi jalan berkata kepada seorang lelaki yang bercadang membeli petai itu …
“Encik satu longok, RM1 sahaja.Tapi, kalau encik ambil semua, kira murah…RM20 sahaja.”
Tanya lelaki berkenaan : “Berapa longok semuanya?”
Jawab Pak Pandir : “Semuanya 20 longgok …”
=================================

Pak Pandir yang bekerja di sebuah kilang sebagai pengawal keselamatan berjumpa dengan manager minta cuti …..
“Tuan saya mahu minta cuti seminggu balik kampung, ada urusan keluarga. Bolehkah?
Jawab manager : “Cuti seminggu …oklah, saya bagi cuti seminggu.
Selepas 14 hari, baru Pak Pandir balik bertugas.
Tanya si manager : “Kenapa dua minggu cuti?”
Jawab Pak Pandir : “Saya minta seminggu cuti. Tuan bagi seminggu cuti. Jadi dua minggulah …

Tuesday, May 25, 2010

Ciumlah Ayah Sebelum Yang Terakhir

Ayah aku meninggal 5 Ogos 2002 pada jam 3. 25pm. Perkara yang aku tuliskan di sini adalah untuk mereka yang masih lagi mempunyai orang tersayang, untuk terus menyayangi dan berjasa sebelum menyesal.

Kematian abah amat meninggalkan kesan yang mendalam apatah lagi meninggalkan emak yang kesorangan. Anak-anak semua dah dewasa dan berkerja jauh. Hidup ini seolah tiada erti. Selama nie setiap suka duka pasti akan dimaklumkan pada emak dan abah. Kalau naik gaji atau dapat keputusan bagus pasti mereka mereka dimaklumkan sepaya mereka gembira. Kalau boleh mahu terus berada di Perak menemani mak yang terus menangis.

Syukur, abah meninggal dalam pelukan mak yang mengucap dua kalimah syahadah di telinga kirinya dan aku ketika itu mengucap ditelinga kanannya. Ini adalah kali pertama aku melihat saat kematian. Masih terbayang abah memandang jauh kehadapan dan matanya ke atas sambil mengucap dan memejamkan mata. Sungguh cepat dan tenang, semoga roh abah ditempatkan bersama golongan yang beriman.

Syukur solat jenazah abah lebih dari seratus orang. Syukur abah dikebumikan dengan selamat. Sejam sebelum kematian aku sempat berbual dengan abah. Abah kata kalau nak beli kereta tunggulah 2005. Bila time AFTA nanti kereta honda jatuh harga. Boleh lah bawak emak berjalan-jalan.

Waktu tu abah dah sihat dan sudah ada selera makan. Selepas itu, abah suruh pergi buat kad pengenalan baru pada esok hari. Sebab abah dan emak baru sahaja buat kad pengenalan baru kelmarin. Abah kata hanya memakan masa sehari sahaja dan tidak perlu ambil gambar dekat kedai gambar kerana pejabat pendaftaran sudah mengunakan digital kamera.

Abah kata jangan pakai baju putih kerana nanti gambar tidak jelas. Tetapi tidak sangka keesokan harinya aku pergi ke sana bukannya untuk membuat kad pengenalan baru, sebaliknya untuk membuat sijil kematian abah.

Apabila Izrail datang mengambil nyawa kita tidak boleh menpercepat atau melengahkannya walaupun sesaat. Sampai sekarang masih terbayang keadaan abah di masa tu. Seakan tidak percaya abah hanya melihat ke atas dan menututup mata. Badannya tidak bergoyang walau seinci. Abah cuma hendak baring sambil mulut mengucap dua kalimah syahadah.

Pertama kali aku pergi ke rumah mayat jenazah, pertama kali naik van jenazah, pertama kali aku membuat sijil kematian, pertama kali tidak tidur dua hari, pertama kali asyik menangis, pertama kali menimbus kubur, pertama kali menjirus air mawar, semuanya pertama kali. Dan pertama kali juga aku tidak akan berjumpa abah lagi.

Aku memandikan abah dan memasangkan kain ihram sebagai kain kapan. Ketika ditutup muka abah, aku mencium dahi, pipi kanan, pipi kiri, dan bangun. Namun, tiba-tiba hati aku ingin terus mencium abah lagi. Aku membongkokkan kaki dan mencium dahi abah semula. Ciuman ini adalah ciuman terakhir. Semasa kecil aku selalu cium abah. Tetapi apabila sudah dewasa sudah lama aku tidak mencium pipinya.

Aku dan abang mengangkat jenazah abah dan mengebumikannya. Hati ini sayu mengenangkan pemergian abah yang tercinta. Mak hanya memandang dengan air mata sayu, penglihatannya kosong. Setelah 36 tahun hidup bersama abah kini tinggal seorang. Selaku seorang anak, aku tahu bagaimana kasih seorang abah. Abah seorang pendiam, sabar dan alim. Jemaah masjid, bendahari masjid dan pelbagai amanah kebajikan dilakukannya.

Aku selama ini tidak pernah meluahkan kasih kepada abah secara terus terang. Memang aku sayang abah cuma dengan abah aku hormat dan memendam kasihku. Lainnya pula dengan emak yang sentiasa berterus terang dan seringkali tidur di peha. Kelmarin, aku baca dairi abah. Tidak sangka abah pun tulis diari. Tiada perkara di dalam dairi itu melainkan perkara tentang anak-anaknya . Semuanya berkisar tentang anak-anaknya.

Aku sendiri tak ingat bila aku membeli kereta tetapi abah catat 18 February: Rizal beli kereta satria hijau 1.6. Abah catat setiap kali anaknya telefon beserta waktunya. Sekali tu jam 1.00 pagi aku telefon dari KL dan terdapat juga dalam catatan abah. Semuanya abah catat berkenaan anaknya. Abah catat Rizal balik jam 2.00 tengahari bawa keropok. Abah catat Kak Se keguguran. Abah catat Shaifol, abangku yang sulung ke KL. Menangis kami semua apabila membaca dairi abah.

Abah sayang anaknya tetapi tidak pernah tunjuk sebab abah lebih suka mendiamkan diri dan tidak bercakap pasal orang. Begitu juga dengan orang lain, abah hanya banyak bercakap pasal ilmu agama dan berkenaan anak-anaknya sahaja. Ada kawan kampung abah baru-baru ni cakap;

"Abah kamu masa hidup salu cakap pasal anaknye. Sorang keje sana sorang keje sini. Dia bangga ada macam korang".

Tapi jauh di sudut hati aku, aku masih terkilan sebab aku selalu fikir yang aku bukan anak yang baik. Abah memang suka tulis. Kalau fail atau dokumen pasal kereta, rumah, bil, kedai dan lain-lain memang semua tersusun. Aku terjumpa buku nota kuliah subuh abah yang terbaru. catatan terakhir yang abah tulis "hati orang beriman sentiasa ingat kubur". Abah gariskan perkataan ingat kubur dan kami bersyukur bahawa abah sememangnya telah bersiap sedia untuk meninggal. Dan menyerahkan kepada Allah untuk melepaskan seksaan di kubur dan api neraka.

Abah memang suka budak kecil. Pantang berjumpa anak kecil pasti di dukungnya, bawa berjalan-jalan. Cucu-cucunya setiap kali balik pasti hendak tidur bersamanya. Kini semuanya sudah tiada. Ya Allah, aku tidak tahu bagaimana kehidupan ini untuk diteruskan tanpa abah. Aku baru bercadang hendak balik dan bertekad bonus tahun ini akan ku berikan abah dan emak masing-masing seribu ringgit. Tetapi Allah lebih menyayangginya. Abah meninggal 5hb tidak sempat merasai bonus pertama anaknya yang baru masuk pada 10hb Ogos 2002.

Tidak sangka bonusku digunakan untuk majlis tahlil dan batu nisan untuk abah. Tok Imam ada memberitahu kepada kami:

"Kubur ayah dikorek selepas itu ditanam tetapi tanahnya masih penuh dekat tepi. Terlebih, tandanya seorang yang pemurah. Sedangkan ada sesetengah kubur dikorek pastu ditimbus semula masih tidak cukup tanah."

"Abah kamu wajahnya senyum walaupun sudah meninggal"

"Abah kamu waktu dimandikan dah bersih. Tidak ada kotor, najis pun tidak ada"

Perkara itulah menyedapkan hati kami. Aku solat Jumaat minggu sudah di Masjid. Aku memulangkan semula duit masjid dan buku akaun yang abah pegang selaku bendahari. Sambil mengira kutipan Jumaat hari itu tok imam dan bilal turut menangis.

"Dulu abah kau yang tolong kira pastu tulis kat white board tu."

Ini semua membuat aku rasa terpanggil untuk kembali ke kampung walau kerja apa sekali pun. Ya Allah, sesungguhnya kehilangan ini memberi hidayah kepada aku. Talkin buat abah masih segar.

"Wahai Hj Badzri Bin Hajah Habsah...ketahuilah kamu bahawa mati itu benar, kiamat itu benar, Allah itu benar"

Kita yang hidup akan pergi juga. Lelaki berat tanggungjawabnya. Suami menanggung dosa isteri dan anak-anak. InsyaAllah selaku anak-anak kami telah dibekalkan ilmu agama. Cuma, aku kini telah lupa untuk mengamalkannya sejak mula bekerja setelah terlupa dgn nikmat Allah. Emak juga seorang yang solehah. Aku yakin Allah Maha Pengampun dan Maha Bijaksana dalam menentukan Al-Mizan.

Dahulu emak dan abah setiap waktu ke Masjid. Di rumah mereka sentiasa berdua. Tetapi sekarang ini, emak kata emak takut hendak ke masjid seorang diri. Takut hati tidak tenang teringatkan abah. Inilah perasaan aku sekarang.

Buat kalian yang masih ada emak dan ayah jadikan ini iktibar. Cium pipi ayah sebelum ciuman terakhir dan curahkan kasih sayang tanpa selindung. Tunjukkan kasih sayang anda.

_____________________________________________________________________________________

Sedih kisah ni..Bila kali terakhir kalian mencium pipi ayah? Alhamdulillah, kali terakhir aku mencium pipi ayah sebelum balik ke Nilai sebelum menduduki peperiksaan akhir. Sehingga hari ini aku tidak cium pipinya lagi sebab aku tak pergi jauh ke mana-mana lagi.. Biasanya aku akan mencium pipinya bila nak pergi jauh, manalah tau itu yang terakhir dapat cium pipinya masa hidupkan? Pipi umi dari kecil sampailah sekarang memang tak pernah tak cium.. Masa kecil-kecil dulu, nak cium pipi ayah memang malu.. Tapi lepas arwah Tokbah meninggal, umi pesan ciumlah pipi ayah, sebab umi menyesal mula cium pipi arwah Tokbah bila umi sendiri dah meningkat usia. Sejak dari hari tu, aku mesti cium pipi ayah kalau nak pergi jauh..Walaupun ayah malu-malu tapi aku paksa jugak supaya ayah menunduk untuk dicium pipinya. Tapi aku tahu, jauh di sudut hati ayah, mesti dia tersentuh walaupun anak dia ni jahat nak mampus, masih nak cium pipi dia. Dulu ayah salam wan pun tak cium tangan, tapi sejak kami adik beradik selalu cium tangan umi ayah dan cium pipi mereka, ayah pun mula buat macam tu kat wan.. Alhamdulillah..semoga cinta kami ini akan kekal hingga ke syurga..

Monday, May 24, 2010

Kes syariah YB Datuk Bung Mokhtar menurut pandangan Dr Mohd Asri Zainul Abidin

Saya amat bersimpati dengan apa yang menimpa YB Datuk Bung Mokhtar. Inilah bagi saya undang-undang yang ‘caca-merba’ atas nama agama.

Seseorang yang berkahwin dengan proses yang halal diambil tindakan hanya kerana dia berpoligami. Dalam masa yang sama, kita boleh melihat berbagai filem dan aktiviti seni yang berpelukan dan bermesraan atas pentas, ditonton ramai tidak pernah diambil tindakan.

Jika pun pihak Jabatan Agama ingin membendung salahlaku atau salahguna poligami, buatlah peruntukan undang-undang yang tegas kepada suami yang berpoligami tetapi tidak menjalankan tanggungjawab. Bukan undang-undang mengambil tindakan hanya kerana seseorang itu berpoligami.

Undang-undang menyanggahi ruh Islam yang luas dalam masalah ini. Soal keadilan tidak boleh dinilai di sudut tertentu semata sebelum perkahwinan. Entah berapa ramai lelaki yang kononnya layak berpoligami kemudian tidak adil.

Untuk membendung ketidakadilan poligami bukan dengan menghalang poligami. Itu hanya meningkatkan maksiat semata. Sebaliknya, untuk menghalangnya ialah dengan diketatkan undang-undang di sudut keadilan antara isteri kepada suami yang berpoligami. Malanglah, jika yang berkahwin diambil tindakan, tetapi ‘ada yang ternama tidak berkahwin’ bebas dengan pasangannya yang ternama.

Persoalan yang patut difikirkan, adakah undang-undang yang seperti ini boleh dinamakan sebagai undang-undang syariah? Saya bersimpati dengan YB Datuk Bung Mokhtar dan isterinya dalam kes ini.

Dr Mohd Asri Zainul Abidin


Pendapat saya pulak (mentang-mentanglah baru lepas belajar undang-undang kekeluargaan..hik2)

According to Islamic scholar:

Shaik Mohammed Abduh commented from the Quranic verse on polygamy and said that there are 2 conditions to be fulfilled:

1. A man should content himself with a single wife if he feared that he might be unjust in distributing his favours.

Seorang lelaki haruslah berpuas hati dengan seorang isterinya jika takut tidak adil dalam menunaikan hak sebagai seorang suami terhadap isteri-isterinya. Maknanya di sini, kalau lelaki rasa nak poligami disebabkan nafsu semata-mata ( tanda-tanda lelaki kahwin kerana nafsu ialah isteri muda adalah muda dari isteri tua dan lebih cantik berbanding isteri tua) tetapi tidak dapat berlaku adil kepada isteri-isterinya,simpanlah hasrat untuk berkahwin lain atau berkahwinlah satu lagi dalam mimpi saja. Jika dilihat pada situasi Mr Bung Mokhtar ni, memanglah dia mampu dari segi harta dan nafkah zahir batin,Datuk pulak tu, kita anggap yang dia akan adil terhadap isteri-isterinya. Bila tak adil terhadap isteri barulah wajar dia dihukum atas ketidakadilannya itu..


2. A man must maintain a position to support a plurality of wives in addition to fulfilling his existing family responsibilities.

Seorang lelaki seharusnya mampu untuk menyara isteri-isteri disamping tanggungan-tanggungan yang lain. Jika dilihat pada situasi Mr Bung, sememangnya dia adalah lelaki yang sangat layak untuk berpoligami kerana kemewahannya pasti boleh menyara seluruh tanggungan di bawahnya. Islam tak melarang poligami tetapi lelaki seharusnya sedar diri samada layak atau tidak untuk memoligami. Jika disebabkan poligami hancurnya institusi kekeluargaan,lebih baik tak payah.. Jika disebabkan poligami hancur remuknya perasaan isteri pertama sehingga menyebabkan sakit mental pun tak boleh jugak..

Ini hanya satu pendapat dari Ulama' besar Islam, tak larat nak berhujah lagi.. Fikir-fikirkanlah akan keindahan undang-undang yang Allah ciptakan untuk kaum lelaki.. Jangan sesekali disalahguna.. Tetapi dalam hal Mr Bung Mokhtar ni,rasa-rasanya tak disalahgunakan..malah sangat kasihan kerana didenda kerana memoligami sedangkan dia sangat mampu..

Hadith Rasulullah Sallahu 'Alaihi Wasallam:

Prophet did not allow his son-in-law Saidina Ali ibn Abi Talib to marry another woman: “unless and until Ali ibn Talib divorces my daughter (Fatimah) for surely she is part of me and what troubles and agitates her trouble and agitates me too; and what harm befalls her befalls me too” [Sunan ibn Majah]

Sedangkan Rasulullah tidak membenarkan Saidina Ali untuk berkahwin satu lagi melainkan menceraikan Fatimah.. Sedangkan Rasulullah adalah lelaki lebih memahami perasaan seorang wanita.. Lelaki hari ini, fahamilah perasaan wanita.. Jangan dilukai hatinya.. ( Aku menyokong Dato' Bung Mokhtar dan juga isteri pertamanya)

Just so true..for a married woman..hik2

What I Want In A Man! Original List

1. Handsome
2. Charming
3. Financially successful
4. A caring listener
5. Witty
6. In good shape
7. Dresses with style
8. Appreciates finer things
9. Full of thoughtful surprises


What I Want in a Man! Revised List (age 32)

1. Nice looking
2. Opens car doors, holds chairs
3. Has enough money for a nice dinner
4. Listens more than talks
5. Laughs at my jokes
6. Carries bags of groceries with ease
7. Owns at least one tie
8. Appreciates a good home-cooked meal
9. Remembers birthdays and anniversaries


What I Want in a Man! Revised List (age 42)

1. Not too ugly
2. Doesn't drive off until I'm in the car
3. Works steady - splurges on dinner out occasionally
4. Nods head when I'm talking
5. Usually remembers punch lines of jokes
6. Is in good enough shape to rearrange the furniture
7. Wears a shirt that covers his stomach
8. Knows not to buy champagne with screw-top lids
9. Remembers to put the toilet seat down
10. Shaves most weekends


What I Want in a Man! Revised List (age 52)

1. Keeps hair in nose and ears trimmed
2. Doesn't belch or scratch in public
3. Doesn't borrow money too often
4. Doesn't nod off to sleep when I'm venting
5. Doesn't re-tell the same joke too many times
6. Is in good enough shape to get off the couch on weekends
7. Usually wears matching socks and fresh underwear
8. Appreciates a good TV dinner
9. Remembers your name on occasion
10. Shaves some weekends


What I Want in a Man! Revised List (age 62)

1. Doesn't scare small children
2. Remembers where bathroom is
3. Doesn't require much money for upkeep
4. Only snores lightly when asleep
5. Remembers why he's laughing
6. Is in good enough shape to stand up by himself
7. Usually wears some clothes
8. Likes soft foods
9. Remembers where he left his teeth
10. Remembers that it's the weekend


What I Want in a Man! Revised List (age 72)

1. Breathing.
2. Doesn't miss the toilet.


Send this to the women who will enjoy reading it, and to the men who can handle it!


"AFTER BEING MARRIED FOR 44 YEARS, I TOOK A CAREFUL LOOK AT MY WIFE ONE DAY AND SAID: DARLING, 44 YEARS AGO WE HAD A CHEAP APARTMENT, A CHEAP CAR, SLEPT ON A SOFA BED AND WATCHED A 10-INCH BLACK AND WHITE TV, BUT I GOT TO SLEEP EVERY NIGHT WITH A HOT 25-YEAR-OLD GIRL. NOW I HAVE A $500,000 HOME, A $45,000 CAR, NICE BIG BED AND PLASMA SCREEN TV, BUT I'M SLEEPING WITH A 65-YEAR-OLD WOMAN. IT SEEMS TO ME THAT YOU'RE NOT HOLDING UP YOUR SIDE OF THINGS.


MY WIFE IS A VERY REASONABLE WOMAN. SHE TOLD ME TO GO OUT AND FIND A HOT 25-YEAR-OLD GIRL, AND SHE WOULD MAKE SURE THAT I WOULD ONCE AGAIN BE LIVING IN A CHEAP APARTMENT, DRIVING A CHEAP CAR, SLEEPING ON A SOFA BED AND WATCHING A 10-INCH BLACK AND WHITE TV."


AREN'T OLDER WOMEN GREAT? THEY REALLY KNOW HOW TO SOLVE YOUR MID-LIFE CRISIS.

p/s: but i always prefer to be the younger one..just need to eat much of ulam-ulaman for awet muda..huhu

Menggembirakan Sel - sel

Alhamdulillah, selamat pulang ke Semenyih setelah selesai renew lesen kereta, selesaikan duit rumah sewa yang sebenarnya tak selesai lagi (call Mr Somu asyik tak dapat je..di luar kawasan,balik India ke?), singgah di Nilai 7 membeli kotak untuk coklat yang dikirim orang tapi sebenarnya tak membeli pun sebab dapat free 11 kotak..wahahaha.rezeki hari Isnin..dahlah cantik kotaknya, sampai hati tuan kedai tu bagi free..tapi mungkin dia nak promosi barangan dia lah tu..

Dalam perjalanan menuju ke Nilai tadi, semestinya radio IKIM yang menjadi pilihan utamaku. Sesi pagi ni ialah wanita hari ini. Doktor Muhayya menyampaikan tips2 kebahagiaan rumah tangga. Yang menarik perhatian aku, Doktor Muhayya berkata, segala penyakit kunci untuk menyembuhnya adalah membuat diri kita gembira. Contohnya sakit mata, kalau kita sakit mata, tengoklah cerita yang mampu menggembirakan mata, selalulah ketawa, dari situ, sel-sel di dalam badan kita akan gembira dan tergelak kecil mengikut tuannya..(just kidding). But, that's the fact, sebab tu ada manusia yang mengidap kanser bertahun-tahun boleh sembuh dengan sendirinya dan rahsianya adalah sentiasa gembira dan banyakkan berdoa.

Bagi kita yang masih sihat ini kalau menziarahi orang yang sakit, berkata-katalah yang membuatkan pesakit itu gembira,bercakaplah pasal kain tudungnya yang cantik, gelangnya yang mahal,siapalah yang tak gembira bila dipuji tentang kecantikan itu melainkan orang-orang yang benar-benar beriman sahaja.. Elakkan berkata sebegini:

" Awak nampak biru dari hari tu,macam dah nak mati ye.."

Sebaliknya berkatalah begini:

" Eh, nampak makin sihatlah.. Muka pun dah merah.. Macam ayam nak bertelur.."

Oh ye, ayam yang nak bertelur memang kemerahan-merahan mukanya. Saya selalu mengintai ayam serama saya yang nak bertelur dulu. Begitulah diumpakan orang yang sihat tubuh badannya.. Wallahua'lam..

Friday, May 21, 2010

Killer House Plant


Dear all,

Please read below. The message is true. I almost lost my daughter who put a piece of the leaf of this plant in her mouth and her tongue swelled to the point of suffocation. This is one plant but there are others with the same characteristics of coloring. Those are also poisonous and we should get rid of them. Please watch out for our children. As we all leave our children home in the hands of the helpers, we should give them a safe environment where they can play.

"This plant that we have in our homes and offices is extremely dangerous!
This plant is common in Kenya , Rwanda, Uganda in plant nurseries, many offices and homes. It is a deadly poison, mainly for the children. It can kill a kid in less than a minute and an adult in 15 minutes. It should be uprooted from gardens and taken out of offices. If touched, one should never touch ones eyes; it can cause partial or permanent blindness. Please alert your buddies.

In fact, this plant contains getah berbisa yang beracun yang boleh menyebabkan kancing gigi. Cubalah kunyah sehelai untuk mengetahui fakta ini benar atau salah.hik3

Hembusan Hati

Lama aku termenung di sisi tasik yang tenang ini. Jika ada bahagia di dalamnya, ingin aku terjun menuju bahagia itu, jika ada ketenangan, ingin ku tangguk ketenangan itu diberikan kepada hati yang sering resah ini. Hati yang semakin tidak keruan, nafsu yang menggila tidak mengenal keinsafan. Hati, mengapa kau begini... Mengapa tidak kau berikan aku peluang untuk mengenal erti kehidupan. Puas aku tercari-cari tetapi aku tetap terjelepuk sendiri.. Menangisi hari-hari yang kulalui,hanyalah ukiran kosong langsung tidak bererti.

Dosa yang menyebabkan aku begini..Sukarnya perjalanan menuju cinta abadi.. Terkadang maruah sering dicalari.. Aku dihina sana sini..Menjadi bahan ejekan dalam diam.. Golongan yang sering mencari kesalahan diri ku.. Aku takkan melupakan bagaimana peribadi aku dikeji..Aku tak akan memaafkan mereka yang menjatuhkan maruahku di hadapan orang lain..Aku akan sentiasa ingat bagaimana aku dikhianati..Kisah hidupku dijaja, bukan dihulurkan bantuan.. Tetapi untuk dimalukan.. Lalu aku meninggalkan jalan itu kerana kejelekan peribadi yang ada pada setiap diri sesetengah manusia yang bergelar daie. Mereka berat sebelah, memandang rendah golongan minoriti..Saat itu, aku belajar membenci..Aku bukan lagi dari sendiri.. Yang suci dari kebencian, sentiasa memaafkan..Ampuniku Ya Allah....

Dia menutup diari yang menjadi tempat luahan hatinya..Lalu meninggalkan tasik yang sering dikunjunginya itu..

Kisah Lawak dari Terengganu

Kisoh-kisoh ning kisoh menawok saje , tidak berniat menyinggung perasaang kawang-kawang dari negeri Ganung kite ... jangang maghog nehh awang ngang mek-mek


KISAH I : KERETA SEMPIT

There was this one family of terengganu people nak balik raye and they were stuffed into one kancil. seven of the family members all together, so the mum said,

mum : guane nih.. penoh kete. dok muak ayoh mu wey!
dad : betul jugok. guane nok buak nih? lame nok sapa kapong.
mum : tujuh oghang dokleh sumbak masuk kete kancil nih. Kecik do'oh.

They then thought and thought of the solution to their problem and how to make some space in the car. Suddenly their youngest son shouted..

son : abah... umi.. awang tau doh guane nok buak..kite skaghang ade tujuh oghang.tamboh la soghang lagi. Baru jadik 'lapang'... hehehehe.


KISAH II : UJANG

Abu nih org Terengganu, manakala Amer ni org Kedah. Tinggal satu bilik..katil double decker.. Amer kat atas.. Abu kat bawah. Amer ni suker baca majalah dan komik.. si Abu lak suka pinjam.. belinya tidak. So, Amer ader sedikit bengang ler kat Abu ni.
Kekadang.. majalah yg baru beli dan tak sempat nak baca lagi pun Abu dah kebas baca dulu.. bila kasi balik dah lasam dah.. tension Amer.

One day, Amer balik dari outing dan beli majalah UJANG. Siap cover tak kasi Abu ni nampak. Lepas basuh baju, kemas sedikit sebanyak dan siapkan homework.. dia pun nak rilek ler kat atas katil. Majalah UJANG bawah tilam pun dia bawa keluar. Elok jer dia baring.. baru buka mukasurat pertama.. Abu kat bawah dia bersuara.. " Amer.. nok ujang.."

"Nanti la jap.. aku baru jer nak baca.." jawab lembut jer Amer.. "Ameer.. nok ujang tu" Abu tak putus asa. " Nanti la dulu.. bagi la aku baca dulu.. nanti abih aku bagi kat hang laa!" panas sikit Amer. "Amer ! Nok ujang !! " Suara Abu sedikit keras. "Hang ni dah melampau.. kalau nak beli sendiri la.. apa.. hang ingat aku beli UJANG ni dengan duit bapak hang ka??" Amer dah naik angin.. siap turun dari katil dia dah. "Laaa.. aku kata tu.. haghi nok ujang tu.. mung basuh kaing.. kekgi basoh.." kecut jer Abu jawab...

Drummmmmm.. hujan pun turun dengan lebat.. Baju Amer kat ampaian pun basah kembali..

Hachiko: A dog's story


An American adaptation of a Japanese tale about a loyal dog named Hachiko. This very special friend would accompany his master to the train station every day and return each afternoon to greet him after work. Sadly his master departs one day, passes away and never returns to the station. Hachiko faithfully returns to the same spot at the station the very next day, and every day for the next nine years to wait for his beloved master. During his daily visits, Hachiko touches the lives of many who work near and commute through the town square. He teaches the local people love, compassion and above all unyielding loyalty. Today, a bronze statue of Hachiko sits in his waiting spot outside the Shibuya station in Japan as a permanent reminder of his devotion and love.

Inilah movie yang paling sedih sepanjang hayat aku. Berkali-kali aku menangis disebabkan anjing tu bersedih. Aku tak pasti samada anjing tu pandai berlakon atau cerita ni memang sedih. Walaupun tuannya dah mati, Hachiko tetap menunggu tuannya bertahun-tahun di tempat yang sama seperti ketika hayat tuannya masih ada, sampailah Hachiko mati. Walaupun anak tuannya memutuskan untuk pelihara dia,tapi Hachiko lari dari rumah demi menunggu kedatangan tuannya di stesen keretapi. 5 stars for this movie. Terlampau sedih dan menyayat hati....

Thursday, May 20, 2010

It's 112 not 999!!

Ladies especially.. . ..please, please read!

A young lady was robbed and slashed on the face two days ago in Taman Desa.She just got off from her car and was in front of her friend's house pressing door bell.. She saw a motorbike with two men coming toward her direction but she thought they were security guards. Then before she knew anything, one of the men has already slashed her face with a knife and grabbed her bag. She didn't know it was a cut until she touched her face and found out it was bleeding. She was screaming out of shock. One of the man came back (they were already on the motorbike and ready to leave) and tried to slash her again. Luckily she was able to hold on his hand to stop the attack. At that time, her friend came out to check what happen and the men quickly ran away.

The cut was 9 cm long and 1 cm deep. Now those robbers' tactic! is to hurt you first before they rob you so that you are handicapped and can't resist them. Even later there are someone to help, they have to rescue you first instead of chasing them. Please be alert all the time and take every precaution measure you could.


Emergency Number:

Please be aware the Emergency Number worldwide for GSM Mobile (012, 013, 016, 017, 019) is 112 and not 999.

You can dial 112 even without a Sim Card. If you find yourself out of coverage area of your mobile network and there is an emergency, dial 112 and the mobile will search any existing network to establish the emergency number for you.. Do share this important info with your family members and friends.

Neck Excersice!

Saturday, May 15, 2010

Chocolatier

Assalamu'alaikum W.B.T..

Pernah main game Chocolatier? Aku selalu main game tu,buat coklat dari pelbagai jenis, bentuk dan rasa.. Dapat merantau ke seluruh benua untuk mencari resipi coklat.. Ini adalah hasil Chocolatier realiti aku,bukan tipu-tipu lagi..Kepada sesiapa yang teringin boleh lah contact di dilaa00@gmail.com..Thanks to Puan Rahimah giving me chance to learn how to make chocolates.. =)























Friday, May 14, 2010

Lawak Akademik

Assalamualaikum.. W.B.T

Em,rindu rasanya nak belajar bio,kimia,fizik dan add math walaupun amik kelas sains tulen dulu dalam keadaan terpaksa. Walaupun tak adalah pandai sangat. Teringat aku bila dimarahi oleh Puan Norsiah waktu subjek dia (kimia) sebab tak siap kerja rumah,seminggu latihan bola jaring.. Berlarilah aku ke tandas untuk merembeskan air mata yang tak tertahan lagi rasanya. Sampai hati cikgu tegur aku,mak ayah dah lah jauh..Kelebihan pulak kat aku ni,pandai berlakon, bila cikgu mengajar dalam makmal,aku buat muka paling faham dalam kelas tu,sambil mengangguk-ngangguk dengan muka yang sangat serius. Hasilnya, aku memang tak minat bidang sains dan disebabkan itulah aku di sini hari ini.. =)








Thursday, May 13, 2010

Novel Kisah Isabella

Novel ini merupakan kisah benar seorang gadis Kristian bernama Isabella, seorang puteri Ketua Pendeta tersohor di Cordova,sebuah kota nan indah dan bersejarah di Sepanyol.

Beliau mempelajari agama Kristian secara mendalam dan tekun, mencuba untuk mencari kebenaran doktrin Kristian dengan mengkaji prinsip-prinsip dasar Kristian. Suatu ketika,beliau meragui dengan ajaran Kristian itu sendiri.

Tatkala kebenaran terbentang di hadapannya, beliau mula meninggalkan agamanya dan meraih Islam sebagai agama baru. Beliau dengan berani dan gigih menghadapi tentangan serta siksaan dari ayah, guru, serta umat Kristian di Cordova.

Kisah Isabella telah menjadi lagenda dalam sejarah Islam dan Kristian. Kegigihan dalam menggenggam keyakinan telah menjadi inspirasi jutaan perempuan di berbagai belahan bumi. Sementara bagi para akademik dan teologi, kisah Isabella tidak
pernah kering dikaji untuk mempelajari perbandingan agama.

Novel ini merupakan sebuah karya yang sangat bermanfaat,dikemas dalam sebuah kisah yang menarik, menjelaskan perbandingan keyakinan Islam dan Kristian. Satu lagi karya
klasik yang akan memberikan pencerahan pada kita. Sebuah novel spiritual yang menyentuh hati.

Novel ini telah pun saya baca beberapa tahun lepas. Namun akan bermula semula sebab sebelum ni tak mendalaminyanya pun. Saya menyediakan dua versi bahasa, English dan Melayu. Pilihlah mana suka, selamat membaca..


Isabella (Malay Version)


Isabella ( English Version)

Wednesday, May 12, 2010

Vatican - Siri 7 (Akhir)

Dialog Temubual (Bahagian 3/3):

Bishop ; sudah lama kamu tidak kelihatan,ke mana kamu telah pergi..pak cik kamu tu kesunyian…

Aku; saya pergi balik kampong sekejap…ada hal sikit…

Bishop ;hmmm….buat persiapan ke…

(terkedu tekak aku bile dia kata macam tu)

Aku; takdalah…..Cuma jumpa kawan-kawan lama jer…

Bishop ; semua tu sia-sia saje,di dapur rumah saya pun hanya cukup untuk sehari-harian

Aku ; tak jugak….selain tu saya ada kumpulkan peristiwa dan berita2 di kampong saya ,
surat khabar bertarikh sebelum kemerdekaan sehinggalah sebelum saya meninggalkan Malaysia…kemudian saya suruh peguam saya susun setiap perlembagaan undang-undang dari yg paling besar hinggalah yg paling kecil menjadi bentuk seperti pokok yg ada dahan dan ranting sehingga daunnya,Saya sewa sebuah dewan dan mengupah orang menulisnya di atas kertas dan susun kertas 1 persatu mengikut susunannya sehingga penuh lantai dewan sampai kaki lima….kertas ini bewarna hitam..kemudian saya minta peguam saya trace record kes mahkamah yg pernah berlaku di Malaysia dan tulis di atas kertas dan susun kes mengikut kertas hitam tadi (kes yg berdasarkan peruntukan undang2) ….Kertas mahkamah ini bewarna coklat dan ditampal diatas kertas hitam itu….Disebuah dewan yg lain…Kemudian susun organisasi kerajaan,kementerian,jabatan mengikut pokok dan rantingnya…kertas kerajaan ini bewarna biru…selepas itu kami susun fungsi dan duti-duti setiap organisasi kerajaan ini di atas kertas hijau…kertas hijau ditampal di atas kertas biru..Di sebuah dewan yg lain juga…Susun organisasi kerajaan dari pemerintah,menteri,pegawai-pegawai kerajaan..(susun mengikut gred jawatan)organisasi kerajaan ini kertasnya bewarna merah…..kemudian tugas-tugas jawatan ditulis di atas kertas oren…kertas oren di tampal di atas kertas merah… Dan di 6 dewan yg terakhir…dewan yg paling besar….ini yg paling sukar…kami menyusun setiap peristiwa2 dan berita2 yg berlaku selama lebih 50 tahun,365 hari setahun,30 hari sebulan,7hari seminggu,24 jam 1 hari..Kertas peristiwa ini bewarna kuning….pokok dan dahannya berdasarkan turutan tarikh…Dan banyak juga duit dan org yg saya belanjakan untuk kerja2 ini….

Bishop ; jika org lain tahu,org akan kata kamu ni kurang siuman….tapi tidak bagi saya…kamu mencari sesuatu yg org lain tidak pedulikan….tapi kamu akan menemui jalan buntu semasa menyusun semua ini…

Aku; betul tu pak cik….tapi macmana pak cik tau

Bishop ; kamu mahu melihat “benedictine order” dengan seluas mata memandang….Kamu mahu tahu bagaimana benedictine order ini berhasil…Tapi susunan itu banyak kekurangannya…Manusia yg perlu menggerakkanya…Kamu tidak akan mampu menulis bilangan manusia di atas kertas..

Aku ; org2 pak cik mesti pernah buat perkara seperti ini…betul tak?..saya rasa mungkin Vatican telah menyusulnya beratus tahun dahulu…itu anggapan saya saja..

Bishop ; kami tidak pernah tulis ianya di atas kertas sekalipun…..Ia hanya bermain di kepala kami saja..

Aku ; wah…hebat betul orang2 pak cik…tak menulis benedictine order pada kertas….
kalau tak tulis pada kertas,Vatican tulis dekat mana…mustahil lah pak cik!..perkara ini begitu rumit..akal manusia pun tak mampu ingat semua ni…

Bishop ; tiada masalah bagi Paus malah Paderi sekalipun…Benedictine order hanya berlegar-legar di ingatan mereka…Kami sangat kenal wali-wali islam lebih dari anak murid wali itu sendiri mengenali gurunya..Wali islam lebih mulia dari malaikat…
Mulia bukan setakat nama,malah wali islam mampu melakukan sesuatu yg malaikat mampu lakukan….

Aku ; memang la wali-wali Allah mulia…manusia dan malaikat kan makhluk yang berbeza,
berbeza alam…mana mungkin manusia mampu melakukan perkara yg malaikat boleh lakukan

Bishop ; tuhan kpd Nabi Muhammad pernah berkata Malaikat mampu mengira jumlah titisan hujan yg turun dari langit….Tetapi wali islam mampu mengira kerosakan jiwa manusia 1 per 1 dan sebab ia berlaku…Umpama jumlah titisan hujan yg turun ke bumi…
Benedictine order akan merosakkan jiwa manusia sedikit demi sedikit umpama titsan hujan yg turun ke bumi….wali islam memang celaka !! Mereka ini akan menggangu urusan Paus!!Wali islam mampu menghidu Benedictine order ….Maka knight templar telah menjejaki bumi wali islam sehingga ke timur dan ke bumi bangsa Melayu di Nusantara…
Di Nusantara,knight templar telah menemui “tapak kaki” terakhir wali-wali islam…
Mereka perlu ditentang dan dibunuh !! Paus pernah berkata kpd knight templar “ bunuh ‘wali sembilan’ atau kamu akan lihat tapak kaki mereka di rome” Rupa-rupanya wali-wali islam hanya tahu perkara2 yg menyebabkan kerosakan jiwa..tetapi tidak tahu bagaimana mahu menghasilkan perkara2 itu…wali-wali islam bukan tandingan kepada kebijaksanaan Paus dan “wali-wali gereja”

Aku ; wali-wali gereja???….gereja pun ada pangkat wali ke?..adakah mereka mempunyai kebolehan seperti wali-wali Allah yg pak cik ckp sebentar tadi?

Bishop; tuhan Nabi Muhammad itu adil…Dia memberikan musuh2 Nabi Muhammad kelebihan yg sama..Benedictine order ditulis oleh wali2 vatican….Mereka “menulis seperti malaikat”…Ya…Menulis seperti malaikat,menulis di dalam jiwa bukannya di atas kertas..

Aku : “menulis seperti malaikat”…malaikat apa yg menulis…oh..adakah pakcik mengatakan menulis seperti malaikat raqib dan atit???…malaikat yg menulis amal kejahatan dan kebaikan…

Bishop ; ya…benar sekali…..jiwa manusia adalah roh..roh manusia diciptakan dari cahaya…malaikat menulis amalan kamu sepantas cahaya….jiwa manusia sifatnya berubah-rubah dan iman manusia berubah-rubah sepantas cahaya….maka benedictine order perlu “direka sekecil zarah”…supaya ia boleh berfungsi dan bergerak sepantas cahaya…

Aku ; kenapa Benedictine order direka sekecil itu dan perlu bergerak sangat pantas seperti cahaya??…

Bishop ; benedictine order perlu direka pantas supaya mampu berfungsi dalam keadaan diri kamu tidak menyedarinya,apabila kamu tidak menyedari ia berlaku,maka kamu sebenarnya telah pun ditipu…..“pandangan mata selalu menipu,tafsiran akal selalu tersilap,dan dan lidah pula selalu tersasul”……bukankah kata2 ini terkenal dikalangan org2 islam…

Aku ; apa pentingnya Benedictine order perlu sepantas cahaya???….klu lebih perlahan dari cahaya x boleh ke???

Bishop ; pandangan mata yg selalu menipu….Ya….Mata paling banyak belajar….. Disebabkan mata berfungsi dengan cahaya….Urat2 saraf menghantar isyarat ke otak sepantas cahaya…Maka benedictine order perlu sepantas cahaya….

Aku ; ish mustahil la semua ni…….jika Benedictine order sepantas cahaya….contohnya sebuah kereta la kn…adakah kereta perlu bergerak sepantas cahaya dan contohnya yg bukan benda spt sistem pedidikan …jika sistem pendidikan dan kereta bergerak sepantas cahaya…dah tentulah mata pun x sempat nk tengok….macamana nak tipu manusia

Bishop ; yg pantas itu bukan jasad atau penampilan,Tetapi tujuan dan hikmah sesuatu ciptaan benedictine order meresap ke dalam jiwa….Meresap ke dalam jiwa sepantas cahaya….(meresap sepantas cahaya….lama jugak aku termenung…sementara jiran sedang membuat kerja2 dapur)

Aku ; pak cik…..itu pantas,yang dikatakan benedictine order“direka sekecil zarah”…
tu pula macamana….

Bishop ; membahagi-bahagikan fungsi manusia..Supaya tujuan dan hikmah sesuatu ciptaan benedictine order tidak meresap ke dalam penglihatan….Tidak meresap ke dalam penglihatan mata manusia…Bila ia tidak meresap ke dalam penglihatan manusia..Maka…
Semuanya akan jadi indah –indah belaka…Kejahatan akan dilihat sbg kebaikan,Kebaikan akan dilihat sbg kejahatan….Ya…Membina kelemahan manusia Supaya menilai sesuatu berdasarkan apa yg mereka lihat di depan mata saja..Misalnya di zaman Nabi Muhammad….
Jika dia peniaga,Maka dia akan melakukan pekerjaan sbg peniaga,Dialah yg menimbang,
dia yg menerima bayaran,Dialah yg menjual….Maka benedictine order telah mengecilkan fungsi manusia Spt yg kamu lihat pada hari ini….Dalam kerajaan dan perniagaan yg mempunyai pelbagai tugas dan masalah…selepas itu kamu akan berkata “saya hanya berniaga saja”,Saya hanya pekerja saja”…Maka bodohlah kamu tidak mengetahui jika fungsi kamu digabungkan menjadi apa…Kamu merasakan ia pekerjaan yg baik sebab kejahatan itu tidak berlaku di depan mata kamu…Kejahatan yg “direka sekecil zarah”,
Memanglah kamu tidak nampak!!Peranan manusia yg pelbagai ini apabila digabungkan…
Ia telah memberi kepada vatican kuasa untuk menentukan nasib masyarakat dunia..
Kuasa di hujung jari…!!Mengawal berbilion manusia sehingga setiap orang sekalipun…
Dengan angka-angka sahaja..Bila paus jentik angka saja maka berjuta-juta manusia akan menderita….!!

Aku ; bagaimana seorang manusia saja seperti Paus,Paus benedict xvi boleh menentukan nasib manusia dengan angka….apakah angka itu??


Bishop ; angka itu adalah apa yg manusia sebut ia sebagai “matawang” ….Lihatlah wahai manusia…..Bagaimana kamu dikawal kehidupan hanya dengan angka sahaja !….Bukan apa pun…Dgn angka sahaja..Lihatlah penderitaan manusia yg disebabkan “tidak cukup angka dalam poket mereka”…..Mereka kelaparan,Mereka tidak mampu berkahwin,Mereka bermusuh,Mereka membunuh,Mereka mencuri,Mereka menindas dan mereka mengkhianati sesama sendiri….Semua disebabkan “angka-angka pada kertas”Dan pada waktu ini kamu sedang berkata “ini cuma duit saja bukan ada apa2 pun”……Jika mata kamu lihat duit….Maka kamu akan kata itu adalah duit….Bodoh sungguh !!!!Benedictine order telah membina kelemahan manusia Supaya menilai sesuatu berdasarkan apa yg mereka lihat di depan mata saja…Sekarang ini katakanlah kepada saya…….”saya bangga jadi seorang ahli perniagaan”….”saya bangga mendapat ijazah”…..kasihan sungguh manusia…Manusia sendiri menjayakan benedictine order!Wahai Nabi Muhammad!!……Segala usaha kamu dahulu hancur lebur…Zaman Nabi Muhammad cuma ada pasar..”pasar” telah menjadi “pasaran” “wang” telah menjadi “matawang” Terima kasih kasih kepada dua orang kesatria vatican….Keluarga weishpaut dan keluarga rotschild Dan tidak lupa juga kepada keluarga rockefellar…..”angka-angka yg boleh dipegang dgn tangan,Sekarang ini hanya untuk dilihat sahaja…Wahyu terakhir al-quran sudah sempurna diperangi…Cuma tunggu paus terakhir sahaja..Bukan untuk jentik angka ini…tetapi untuk pijak habis-habisan angka-angka ini!!….

Aku ; Benedictine order ni sungguh rumit sehingga saya tak tahu dimana hujung pangkalnya…tak tahu bagaimana semua ni bermula…susun –susun lagi pening kepala….lagi la nk “menulis seperti malaikat”….

Bishop ; benedictine order boleh dilihat dengan hati… ….Hati kamu mesti lebih pantas dari pandangan mata Supaya akal kamu tidak ditipu pandangan mata ..Tetapi saya lihat kamu tidak mampu..

Aku ; jika manusia biasa tidak mampu melihatnya…macamana kami boleh terlibat sama dengan Benedictine order…padahal kami tak tau kewujudannya

Bishop; untuk itu kami telah menghasilkan makhluk yg sama pantas seperti malaikat…..

(kadang-kadang bila kita tengok bursa saham,nilai matawang kita x tahu bagaimana ia terhasil kemudian dgn x sengaja terbagi kuasa pada org untuk mengawal kita…silap kita kerana menganggap ia Cuma nombor2 sahaja)

(kalau bisnes forex atau internet lagi teruk….alih2 je dapat duit tapi tak tahu macamana ia berlaku….mungkin ada org yg tertindas disebabkan keuntungan kita…kita tak nampak depan mata)

Aku ; hari tu pak cik ada cerita pasal malaikat kan…pasal Vatican mencipta makhluk yg sama pantas seperti malaikat kan…adakah ini suatu perumpamaan atau memang makhluk ini betul betul ada dan boleh dilihat ..bila pak cik sebut makhluk je saya rasa seperti ia makhluk hidup seperti manusia dan haiwan..

Bishop ; makhluk hina ini hanya sbg sebab saja,tidak penting bg kami…Apa yg lebih utama adalah serapuh mana jiwa manusia dapat dihasilkan dgn masa yg semakin suntuk ni..Ya..hanya tinggal setahun dua ni saja….Tujuan penciptaan adalah arahan vatican,Yg membuatnya adalah kesatria-kesatria…Tetapi ia tidak terus dicipta….Apabila benedictine order telah sempurna duduk bertakhta di hati manusia barulah ia dilepaskan…

Aku ; maksud pak cik makhluk ini bukan matlamat,tetapi ia dicipta untuk membantu menjayakan Benedictine order…macam tu ker..apa yg org2 pak cik buat sebelum makhluk ini dilepaskan…

Bishop ; YA…..Semasa penjajahan,Walaupun pemerintahan telah dipisahkan dgn raja yg hanya menguruskan agama dan budaya…Hasilnya masih tidak memuaskan…Walaupun kerajaan di seluruh dunia telah digulingkan…Tapi semua agama di dunia ni masih tegak berdiri…
Umat islam masih menyembah tuhan muhammad,Umat2 kafir di timur dan barat,utara dan selatan masih menyembah berhala…begitu sakit hati paus dan paderi2 vatican melihat suasana ini….Sakit hati yg teramat sangat…Banyak nyawa dan harta telah raja2 erpopah korbankan untuk vatican….Vatican bukan mahu kekayaan hasil bumi di tanah jajahan dan raja2 eropah telah menjadi tulisan sejarah demi melindungi gereja

Aku ; macam tu ye….kenapa kehidupan sesuatu rakyat tidak berubah walaupun kerajaan mereka telah digulingkan..rakyat mampu teruskan hidup sendiri tanpa sebuah kerajaan ke?

Bishop ; YA BENAR SEKALI….Walaupun kerajaan mereka telah hancur Tetapi rakyat masih mampu berdikari,Rakyat tidak ada masalah.Mereka lari ke ceruk hutan dan gua lalu mencari makanan sendiri…Kebergantungan kepada raja tidak wujud,Rakyat tahu apa yg mereka harus lakukan,Mereka tidak perlukan pimpinan sesiapa,Sesiapa sahaja mampu berjuang….Merekalah raja,merekalah bapa,Merekalah guru,Merekalah rakyat…Seorang saja mampu buat pelbagai perkara,Lalu Paus berkata “jadikan mereka setiap seorang,satu kebolehan saja…Kamu akan lihat pemerintahan paus-paus benedictine akan datang nanti,Rakyat akan memberi makanan kepada pahlawan,Pahlawan akan memberi keselamatan kepada rakyatnya…Jika rakyat mati,Pahlawan akan mati kelaparan…Pisahkan antara pahlawan dan rakyat…” Kunci benedictine order adalah “mewujudkan kebergantungan antara satu sama lain”…Ya…Supaya mereka menjadi benar2 lemah sebelum Muhamad ke-2 (Al-Masih Mahdi) kembali lagi…Pecahkan mereka kepada banyak bahagian…Rakyat yg menjadi pahlawan,rakyat yg bercucuk tanam,Rakyat yang mengurus rakyat,Agamawan yg hanya menulis kitab, Dan raja yg hanya patung sahaja…Itulah yg dinamakan “negara”. Tetapi selepas beberapa ratus tahun kemudian.barulah kami dapat mewujudkan kebergantungan sehabis mungkin terhadap benedictine order…

Aku ; selepas beberapa ratus tahun? jadi penjajahan dunia tu boleh dikira permulaan sajalah bagi Vatican mengusai manusia…jadi dalam masa tu apa yg Vatican telah lakukan…bagi saya ia suatu masa yg amat lama…

Bishop;..memang ia mengambil masa yg lama untuk manusia menerima pakai ORDER INI….
Selepas penjajahan tamat,Semua manusia tidak mahu peperangan berlaku lagi..Semua manusia telah terpadam semangat untuk berjuang…Kami telah mengajarkan nenek moyang kamu ini supaya menyayangi jasad sendiri…Kesatria kami berkata kepada nenek moyang kamu….
“jangan risau..Walaupun kami ini menjajah,Kami tetap akan menjaga keselamatan kamu…
Kamu perlukan keamanan supaya kamu boleh beramal”..Lalu nenek moyang kamu yg bodoh itu menjawab“ya..ada baiknya juga ada orang yg tolong menjaga keamanan untuk kami…Maka x perlulah kami bersusah-payah”Bodoh sungguh mereka ini!..Kami telah mewujudkan suatu kebergantungan yg paling asas sekali….Keselamatan jasad!!

Aku ; kenapa Vatican mahu penjajah jaga keselamatan kami..kenapa tak bunuh je nenek moyang kami kan senang…kami pun takda nanti..sungguh panjang perancangan vatican..keselamatan jasad….ada kait mengait ke dengan Benedictine order?

Bishop ; benedictine order akan berada di dalam setiap manusia…Masalah seterusnya ialah
Bagaimana hendak membuatkan manusia ini menerima benedictine order Dalam keadaan mereka tidak sedar….Ya tidak sedar…Kerana Paus mahu ia berlaku tanpa berunding dgn manusia…Bila berunding dgn umat manusia maka akan wujud pilihan…Nak atau tidak?Bagi mengelakkan wujudnya pilihan maka ada sesuatu mesti berlaku Supaya pilihan tidak wujud,Nak membuatkan pilihan tidak wujud sesuatu mesti berlaku Supaya orang tidak sedar apa yg sedang berlaku,Nak membuatkan manusia tidak sedar sesuatu yg berlaku,Mesti semuanya secara semulajadi…Bukan mudah nak mengatasi daya fikiran manusia yg berbilion orang jumlahnya…

Aku ; oh…jadinya Benedictine order ini bukan suatu pilihan,oh..patut la dulu pak cik ckp pasal bayi…sejak bayi lagi Benedictine order sudah menguasai manusia..setiap nyawa manusia…
apa yg pak cik maksudkan “sesuatu harus berlaku” supaya Benedictine order akan diterima tanpa wujud pilihan dan tak disedari orang?

Bishop ; kamu masih ingat lg ya….Ya..Selepas jasad manusia selamat…Manusia sudah menyukai suasana selamat…Maka peperangan besar-besaran harus berlaku sekali lagi…Supaya membuatkan manusia merasa mempertahankan jasad adalah syarat iman dapat dipertahankan!!Untuk perang ini berlaku….Paus-paus renaissance telah memudahkan pekerjaan paus-paus benedictine…Renaissance telah mewujudkan manusia yg percaya ilmu2 yg menyebabkan kesejahteraan terhadap jasad manusia..Lalu vatican telah mewujudkan suatu suasana yg manusia panggil ia sbg “revolusi industri”. Maka umat2 kafir yg bodoh ini (orang eropah) mula mencipta barang-barang yg memberi keselesaan kepada jasad…Maka,Bermula dengan ini Umat manusia mula belajar menyayangi barang-barang ini! Perlumbaan membuat senjata sengaja dijalankan supaya umat manusia rasa memiliki benedictine order suatu kewajipan! Ya… “perang dunia pertama” direka Supaya dapat membuatkan penjajah berkata kepada ulama-ulama kamu “ rakyat perlu memiliki kemampuan serta kebolehan seperti orang-orang eropah , Mungkin rakyat dijajah sekali lagi jika tidak mampu bersaing senjata..
Perlu ada kemajuan ilmu” Lalu raja dan ulama kamu yg bodoh itu berkata “umat islam mesti menguasai ilmu,dengan ilmu kita dapat mempertahankan diri kita” Oleh sebab itu penjajah mula menubuhkan pahlawan dari orang2 tempatan, Maka ‘cantus’ telah bertapak di tanah jajahan yg spt saya ceritakan sebelum ini..

Aku ; ish…maksud pak cik perang dunia pertama ni hanya rekaan Vatican semata-mata
untuk membuatkan manusia menerima Benedictine order??…sampai mcm ni skli perlu berlaku??

Bishop; YA…Renaissance tidak boleh berlaku di timur sebab islam telah memenangi JIWA MANUSIA DI SANA TERLEBIH DAHULU….Jika renaissance mampu berlaku di sana maka mudah saja benedictine order diterima orang2 timur…Benedictine order adalah musuh wali2 islam…Sebab itu mereka sengaja menjadi orang miskin…Jika nenek moyang kamu itu seharian mereka hanya solat sahaja, Mana mungkin boleh disuruh menjadi seorang saintis,Doktor, Peguam,Jurutera,Artis secara tiba-tiba..Ya mustahil secara tiba2 tanpa sebab…Paus memerintahkan penjajah supaya jangan sedikitpun wujud suasana paksaan maka….Perang harus direka sebaik mungkin supaya dapat membina kerelaan hati, Membina kerjasama umat supaya bersatu menghadapi peperangan, Hitler adalah kesatria vatican yg amat disayangi Paus benedict xvi…Jasa hitler menjayakan benedictine order telah membuatkan kami merinduinya….
”perjanjian concordat” benar2 memberi tuah kepada vatican…

Aku ; hah!…maksud pak cik adolf Hitler dan nazi…wah..hebat betul sejarah menipu dunia ni…
tak terfikir saya macamana perang ini boleh direka…

Bishop ; selepas perang tamat Maka umat manusia telah sedar bertapa pentingnya ilmu ini…
Ilmu benedictine…Bodoh lah nenek moyang kamu itu!!Maka disebabkan peperangan,
Keselamatan jasad manusia telah diragut….Manusia telah hidup menderita dan mula merasakan rindu kepada keamanan…Ini telah membuatkan penjajah berpeluang untuk berkata kepada mereka “lihatlah disebabkan rakyat mengabaikan kepentingan untuk memajukan diri,Rakyat telah menjadi lemah kerana tidak dapat mempertahankan tanah air, Tidak ada ilmu untuk bersaing dgn negara musuh, Bila dah perang rakyat nak beribadat pun x boleh” Lalu penjajah berkata “ kamu perlu mempertahankan kedaulatan dan keamanan tanah air kamu…Jika tidak agama kamu pun tidak akan selamat” “peperangan ini sungguh kejam, Membunuh dan menindas sesiapa saja, Dan kamu mesti tahu bagaimana nak mempertahankan diri” Lalu nenek moyang kamu yg bodoh itu pun menjawab “ya.. Benar, Kami perlu selamatkan tanah air kami dan agama kamu.. Kami tidak mahu tanah air menjadi seperti negara2 yg berperang itu.. Sila ajar kami bagaimana nak mempertahankan tanah air kami” Perang dunia pertama telah membuatkan nenek moyang kamu tiada pilihan selain belajar dari penjajah…. Tiada pilihan…Paus sangat gembira dengan berita yg dibawa paderi2 jesuit.. Maka Paus memerintahkan penjajah mengajarkan mereka ilmu2 untuk melindungi keselamatan jasad, Cara2 membina sebuah kerajaan, Mengajarkan mereka menguruskan wilayah dan meramaikan lagi pahlawan tempatan…Pembesar2 dan bangsawan2 kamu yg bodoh itulah orang terawal diajarkan benedictine order… Pada waktu ini kamu belum diajar lagi ilmu2 renaissance iaitu ilmu2 yg memberikan kenikmatan kepada jasad…Selepas itu paderi2 jesuit telah mengadu kepada Paus Bahawa benedictine sudah mula diterima,Tetapi bagaimana ia akan mengalir sehingga ke setiap kelahiran manusia…Kelahiran manusia lebih pantas dari benedictine order menjalar ke bumi..Vatican belum berpuas hati dgn pencapaian ini…Selagi ia tidak mejalar kepada semua manusia Lalu Paus menitahkan “knight of teutonic”,Untuk membantu kerja2 knight templar ,Apabila benedictine telah sempurna membina landasan untuk dipelajari pula oleh setiap nyawa manusia nanti….Malang sungguh umat sekalian manusia…Ilmu2 cendekiawan islam yg asli berada di tangan vatican, Ilmu2 yg penjajah ajarkan kepada kamu adalah ilmu2 yg telah di “sihir” kan….

Aku ; pak cik cakap ilmu yg disihirkan??..ilmu pun boleh disihirkan ke?..tak pernah saya dengar ilmu sesuatu yang boleh disihirkan…dalam islam pun saya tak pernah dengar pasal ini…saya ingat sihir tu perkara jahat yg berkaitan alam ghaib saja…

Bishop ; …vatican dan keturunannya tidak akan sesekali menyihir jasad manusia…Kami tidak akan melakukan perkara2 bodoh seperti sihir2 murahan di dunia ini..Wahyu pertama kepada Nabi Muhamad telah di “benedictine” kan…Hanya vatican, Dari paus hinggalah paderi saja di atas planet ini yg mampu melakukan semua ini…Kami sedar bahawa kami adalah nama2 makhluk yg tertulis di dalam al-quran Dan menjadi sebab mengapa kamu umat islam diwajibkan mengenali 25 orang rasul….(kenapa media bersungguh-sungguh mempromosikan sejarah perang kepada masyarakat ….apa sebenarnya yg dh berlaku…siapa orang yg terawal pakai baju kot dan tie …Sihir itu sendiri adalah ilmu…ilmu yg disihirkan tu mcm mane pulak)

Aku ; ….sekarang ni memang susah nak pastikan siapa yg akan jadi pengikut Al-Masih Dajjal ni..
saya sendiri tak boleh nak membandingkan sesiapa, siapa yg jadi pengikut dan siapa yg terselamat..

Bishop ; YA,SEKARANG INI….Apabila saya melihat wajah orang2 islam…Wajah mereka semakin lama semakin menyerupai kaum2 penyembah berhala “patung”,Malah saya pernah melihat seorang perempuan muslim 30 tahun dahulu Dan saya datang kepada kepada perempuan itu Dan mengatakan bahawa dia sebenarnya telah murtad…Dan perempuan ini kembali bertanya kepada saya Bagaimana saya mengetahuinya,Saya tidak menjawab dan terus beredar…Saya tidak gembira melihat perempuan itu

Aku ; eh…kenapa pakcik pak cik tak jawab pertanyaan wanita itu?…bukankah pak cik sepatutnya suka perkara ini berlaku?

Bishop ; saya tidak gembira mengenai perempuan itu Kerana di dalam dirinya ada kemampuan untuk kembali kepada islam….

Aku ; tapi pak cik kata wanita itu telah murtad,macam mane pulak dia dikatakan pak cik akan kembali Islam?

Bishop ; kerana dia mampu membezakan dirinya sendiri,Dia boleh menilai islam itu bagaimana Dan murtad itu bagaimana pula….Kamu mesti menilai perempuan itu murtad bukan?….tetapi tidak bagi saya, Saya mahu dia lebih dari murtad…Tetapi perempuan seperti itu tidak lagi wujud…..Malah manusia telah dipersiap-sipakan untuk lebih dari murtad

Aku ; kalau dah murtad tak dikira murtad…jadi macam mana erti murtad bagi pak cik??

Bishop ; murtad bagi saya adalah tidak mengetahui kedua-duanya…Diberi tangan kanan digenggamnya iman, Apabila dia membuka genggamannya, Dia melihat apa yg ada di tanganya dia tidak tahu apa dia,Diberi tangan kiri digenggamnya kafir,Apabila dia membuka genggamannya,Dia melihat apa yg ada di tanganya dia tidak tahu apa dia…ya…Saya tahu,Dahulu kami cuba mengkafirkan Sahabat2 Nabi Muhammad dengan pedang di leher mereka,Kami gagal kerana mereka sedar,Mereka melihat di depan mata mereka kami sedang memurtadkan mereka…Lihatlah….Benedictine order akan mengkafirkan islam tanpa pedang di leher mereka…Sungguh bodoh!!…..Islam yg terakhir ini akan kafir tanpa mereka menyembah berhala,Pekerjaan kamu seharian yg telah mengkafirkan kamu….ya,Kerana kami satu2nya kaum yg mengetahui Dengan sebenar benarnya bagaimana perhitungan Tuhan Nabi Muhammad… Tuhan Nabi Muhammad itu menghitung bukan mengikut kesukaan kamu..Islam seperti apakah ini…?Apabila kami katakan benedictine order telah menyebabkan kerosakan jiwa saudara-saudara mereka,Lalu untuk menyedapkan hati sendiri mereka berkata “kami tidak buat apa apa pun,kami cuma mencari rezeki”…apabila mereka buat kebaikan,Mereka berkata tuhan menilai di atas diri mereka yg melakukannya,Apabila jasad mereka telah melakukan kejahatan,Mereka mengatakan pula tuhan menilai hati mereka…Tuhan Nabi Muhammad telah diperbodoh-bodohkan oleh penyembahnya sendiri…Maka dengan itu jugalah Tuhan Nabi Muhammad mengira mereka kafir walaupun mereka tidak berniat begitu….Benedictine order dicipta sempurna Sehinggakan ia tidak memerlukan persetujuan dari hati kamu…Jasad kamu lakukan,Maka kamu akan dihitung….Allah di hari akhirat.

Aku ; ish…kalau begini,tiada siapa la yg akan terlepas dari dikafirkan..
sebab semua orang bersalah dan cuba menutup kesalahan diri dengan memperalatkan niat sahaja..

Bishop ; YA…Dan paus roman peter ii Telah mendapat pengikutnya yg ramai dari kalangan para perempuan (yang cute2…)…Lelaki yg mengikut Muhamad ke-2 (Al-Masih Mahdi) akan meniggalkan perempuan ini,Walaupun perempuan ini adalah ibu,Isteri Dan anak mereka sendiri….Bodoh benar makhluk perempuan ini…setelah Nabi Muhammad yg terdahulu selamatkan mereka dari ditimbus di padang pasir,mereka khianat kembali kpd Nabi Muhammad …Nuh itu sudah merasa bertapa sakitnya,maka giliran kamu akan tiba nanti…Tuhan Nabi Muhammad telah menjanjikan pengikut kami terbanyak dari kalangan perempuan dan benar-benar telah memberikannya cuma kamu tidak menyedarinya…

Aku ; adakah pak cik sskarang ni cerita pasal petanda kiamat…yang saya ingat la,
islam sendiri ada mengatakan wanita la yg paling ramai menjadi pengikut Al-Masih Dajjal…dan masa tu hubungan sebagai suami,isteri,ibu dan anak akan terputus sehinggalah Nabi Isa a.s akan mengajar kembali manusia untuk membina keluarga semula….

Bishop ; YA..Pada masa itu,Jiwa manusia yg benar2 digenggam oleh tuhan Nabi Muhammad saja Yg sanggup meniggalkan orang yg mereka cintai Dan mereka sayangi Kerana iman kepada tuhan..Manusia spt ini adalah diluar kemampuan vatican…Tapi saya tidak peduli mengenai si celaka ini!Kerana paus sudah pun mempunyai pengikut yg meliputi isi bumi ini…Besi pun lebih lembut dari hati si celaka ini…Bagaimanakah mereka ini mendapatkan kekuatan Untuk mengabaikan orang yg mereka sayangi…Kekecewaan lucifer telah disediakan tuhan Nabi Muhamad Kami tahu….Ya…Akan tiba masanya kewajipan mentaati sesama manusia akan digugurkan oleh tuhan Nabi Muhammad..Sehingga seorang anak yg meninggalkan ibunya sudah tidah dihitung sebagai derhaka..Wahai tuhan Nabi Muhamad !!…Kami ingin saksikan bagaimanakah kamu akan melanggar hukum yg kamu sendiri telah ciptakan terhadap manusia..Pada waktu itu,Manusia akan merasakan bahawa tuhan mereka telah menipu janji-janjinya…Paus akan buatkan tuhan muhammad terperangkap dengan suruhan agama ciptannya…Apabila muhammad menyuruh kamu meniggalkan ibu kamu yang tidak lagi menyembah tuhannya…Lalu dengan senang-senang saja paus datang dan berkata “wahai muhamad bukankah dulu kamu mengajar mereka supaya mentaati orang tua mereka..Sekarang kamu mengajar mereka derhaka pula,Kamu dan tuhan kamu ini sememangnya penipu”Lihatlah….Mana satu pilihan kamu,Mereka yg menyertai paus roman peter ii akan berbahagia Tidak perlu terpisah dengan keluarga mereka,Dan mereka yg memilih mengikut muhamad Akan menderita,Derita yg teramat sangat sehingga pedang yg menyiat kulit mereka itu dirasakan seperti dihinggap nyamuk saja,Hati mereka umpama cermin yg bukan saja pecah,Tapi hancur luluh menjadi butiran pasir…

Aku ; wah…ni betul2 suatu pilihan yang amatlah berat..tak dapat saya bayangkan bagaimana dahsyat suasana pada waktu itu jika saya derhaka kepada mak saya pun tidak akan dikira Allah s.w.t sebagai derhaka…macam mana agaknya suasana pada waktu itu ye pak cik??

"Katakanlah (wahai Muhammad):“Jika bapa-bapa kamu,dan anak-anak kamu,dan saudara-saudara kamu,dan isteri-isteri (atau suami-suami) kamu,dan kaum keluarga kamu,dan harta benda yang kamu usahakan,dan perniagaan yang kamu bimbang akan merosot,dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai,(jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara yang kamu cintai lebih daripada Allah dan RasulNya dan (daripada) berjihad untuk ugamaNya,maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya);kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik (derhaka).Al-Quran-Surah At-Taubah-Ayat 24


Sehingga satu masa nanti,inilah yang akan menjadi penghalang dalam kita hendak beragama,daripada ayat ini dapatlah kita lihat,agama sememangnya sudah jauh dari landasan yang sebenarnya sehinggakan suatu masa nanti,kita yang hendak beragama dengan sebenar-benar agama akan di tentang pula oleh ahli yang terdekat kita. Seperti apa yang diperkatakan oleh Bishop itu,Nabi Muhammad. sememangnya melarang kita dari menderhakai kedua orang tua dan ini tetap akan kita patuhi dan menghormati mereka sampai bila-bila.Agama sepertimana yang disabdakan oleh Nabi Muhammad akan kembali terasing.

"Islam mula tersebar dalam keadaan asing dan ia akan kembali asing pula" Hadis Sahih Riwayat Abu Hurairah.

Agama yang akhirnya akan kembali terasing sebagaimana Nabi Muhammad mula-mula menyebarkannya maka ramailah yang akan menentang walaupun dari ahli keluarga sendiri.
Jadi berhati-hatilah,ibubapa tetap ibubapa dan mereka selayaknya di hormati sehingga ke akhirnya.

Bishop; vatican benar2 merindui peperangan salib..Tidak ada peperangan yg lebih perit pernah dilalui oleh paderi2 melainkan perang salib.Penjajahan dan perang dunia sekalipun lebih selesa dari menghadapi salahudin…lebih 200 tahun itu adalah penentu nyawa gereja…kami benar2 bertuah mempunyai seorang wali seperti st.valentino..dia adalah orang ke-2 selepas paus.sbg menghargai jasanya,kami telah mempamerkan jasad st. valentino di vatican…bukan itu saja,malah paderi2 yg berjasa besar kepada vatican telah disemadikan di dalam keranda cermin..pada hari ini ada 200 orang cardinal yg sebenarnya adalah orang yg sama spt st.valentino ,jika seorang saja st.valentino boleh menewaskan Salahudin,bayangkan saja bertapa dahsyatnya peperangan jika 200 orang ini perlu turun ke padang…cardinal penjaga di wilayah matahari terbit pernah berkata kepada saya peperangan yg dijanjikan tuhan Nabi Muhammad nanti,penderitaan manusia itu sama seperti penderitaan yg dihimpunkan sejak terciptanya manusia kemudian dicampakkan untuk pengikut Nabi Muhammad sebagaimana Nabi Muhammad telah menjadi wakil kepada kerja2 nabi terdahulu,maka begitu juga pengikutnya akan menjadi wakil dan merasa kesakitan umat nabi2 terdahulu..ya…200 kali ganda lebih dahsyat dari perang salib,Muhammad ke-2 (Al-Masih Mahdi) perlu menentang 200 orang cardinal ini,jika tidak…usah bermimpi untuk berdepan dgn Paus Roman Peter ii

Aku ; tapi bukankah Imam Mahdi akan berkuasa selama 7 tahunkan…maksudnya dia akan menewaskan Paus Roman Peter ii dalam masa tujuh tahun ke?

Bishop;..SETELAH 700 TAHUN KAMI MELAKSANAKANYA,Dengan mudah saja tuhan Nabi Muhamad ingin menghancurkanya dalam 7 tahun saja…Saya ingin lihat bagaimana muhammad akan melakukannya nanti….

----------------------------------------------/-------------------------------------

Segala apa yang dibentangkan ini adalah sebagai bahan fikir kita untuk kita renungkan,saya tidak memaksa untuk anda mempercayainya 100% tetapi anda sendiri boleh bayangkan dan fikirkan akan kebenarannya. Sepertimana yang telah di ceritakan di atas,seandainya kita hendak menulis dengan pena tentang perancangan mereka,sememangnya kita tidak dapat menghuraikan sepenuhnya di atas kertas atau pena maya ini.Perhatikanlah sedikit demi sedikit tentang apa yang telah dipaparkan melalui artikel ini,dan juga nasihat baik terus menyusuli perjalanan orang-orang terdahulu beriman dengan Allah s.w.t.

TAMAT

Followers