Tuesday, June 1, 2010

Bakal Menjadi Kenangan



Terjumpa pulak saya gambar ni kat Facebook yang diupload oleh member saya, Naziatul. Masa ni kami ditugaskan untuk berlakon untuk perbicaraan dalam mahkamah persekutuan berkenaan kes Lina Joy. Bukannya kami revise keputusan mahkamah yang sekarang..cuma lakonkan balik je untuk mendapatkan idea bagaimana perbicaraan dijalankan.. :p

Masa ni sem 2 tahun 1, pejam celik,pejam tak buka-buka, dah nak masuk tahun 3 kita semua ye..3 years more to go.. Panjang lagi sebenarnya perjalanan ni dan semuanya bakal menjadi kenangan yang takkan saya lupakan.

Ha, yang di bawah ni pulak, berlakon jadi tunang orang, time tu geli giler, rasanya muka macam dah udang kena bakar. Asyik gelak je.



Babak 1: Kelihatan si jejaka sedang "mengayat" si dara. Beginilah lebih kurang dialog mereka:


الرجل: أنا أحبك وأريد أن أتزوجك
المرآة: م م م.. ما زلت أدرس في الجامعة، ولكن هل أنت تحبني بالتأكيد؟
الرجل: نعم أنا أحبك جدا
المرآة: إذًا اذهب إلى بيتي لتخطبني




Babak 2: Si jejaka pergi ke rumah si dara berjumpa dengan "bakal" bapa mertua.


الرجل: السلام عليكم يا عمي
أبو المرآة: وعليكم السلام
الرجل: هل يمكن أن أدخل، عندي حاجة كبيرة
أبو المرآة: نعم تفضل




Babak 3: Si jejaka menyampaikan hajat di hati.


أبو المرآة: قلت بأن لديك حاجة، ما هي؟
الرجل: في الحقيقة يا عمي، أنا أحب بنتك وأريد أن أتزوجها، فهل تأذن به؟
أبو المرأة: ليس عندي مانع ولكن أنا سأسألها أولا

Lalu si ayah bertanyakan kepada anaknya sama ada bersetuju menerima lelaki tadi. Si anak bersetuju dan si jejaka pun memberikan sebentuk cincin tanda pertunangan mereka.




Babak 5: Emak menyarungkan cincin pertunangan ke jari anak perempuannya. TAMAT.

Kredit: Ustaz Irwan Sobri

Macam-macam yang saya berlakon dan saya melihat orang berlakon. Kena zihar lah, 'ila' lah, bercerailah, poligami, rujuk dan macam-macam lagi.. =)

No comments:

Followers